Biografija

Goran Stevanović je rođen u Bosni i Hercegovini 1986. godine i od ranog djetinjstva provodio je vrijeme sa harmonikom. Ovaj instrument čini bitni dio muzike sevdaha, koji je tradicionalna muzika u ovoj zemlji razlicitih kultura i religija. Harmonika, često označavana kao “instrument koji diše”, postaje njegov instrument i sredstvo umjetničkog izraza.

2005. godine, Stevanović počinje studije u klasi profesora Vojina Vasovića u Bijeljini, Bosna i Hercegovina. U toku studija, on razvija osnove tehnike sviranja instrumenta i otkriva muziku I harmoniku kao sastavni dio života. 2009.godine nastavlja studije u klasi profesorke Elsbet Mozer na Akademiji za muziku, teatar i medije u Hanoveru, Njemačka. Zahvaljujući velikodušnosti fondacija te LMN Hamburg, Gundlah, Oskar I Vera Riter kao i Edelhof iz Hanovera, te kroz njihove stipendije, Stevanovic u toku studija razvija sopstveni, moderni izraz sa instrumentom i posvećuje veliku pažnju zvučnoj estetici harmonike. Dalje muzičke i obrazovne impulse dobija od profesora Valtera Nusbauma, koji mu približava pravce tumačenja istorijske interpretacije kao i pravce pristupa savremenoj muzici. 2018.godine, Stevanović završava studije, dobijajući diplomu “solo-klase”, a njegov završni koncert je uvršten u koncertnu seriju “Majstorski koncerti” na Akademiji za muziku, teatar i medije Hanover kao prvi koncert izveden na harmonici u okviru ove serije.

Stevanovićev izbor kompozicija u repertoaru odražava njegovo trenutno stanje svijesti i osjećanja. Njegove interpretacije su, često kritički, komentari svega što ga okružuje. Njegov glavni prioritet predstavlja razvoj zvuka harmonike – često eksperimentiše sa različitim tehnikama kao što su: pjevanje alikvotnih tonova, elektronika i upotreba raznih objekata i mehanizama kao eksternih izvora zvuka.

Jedno od najznačajnijih polja njegovog muzičkog stvaralaštva čini direktna saradnja sa kompozitorima. Svirao je premijerno djela kompozitora kao što su: Feliz Ane Rejes Makahis, Aleksandra Vrebalov, Bema Bešlić-Gal, Aleksandar Sedlar, Randal Majers, Harald Vajs i Markus Štokhauzen.

Svoju muziku izvodi na harmonici sa dugmadima (Pigini Nova br.45), a za druge žanrove (tango, šansone,itd.) koristi bandoneon i akordinu.

Osvajač je nagrada na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja u zemljama kao što su Kina, SAD i Španija. 2012.godine osvaja takmičenje „Njemačka Nagrada Harmonike“.

Kao solista i kao muzičar u kamernim sastavima učestvovao je na festivalima Brams Festival Libek, Brukner Festival Linc, Orjent Oksident Festival Sier/Švajcarska. Kao solista je svirao sa Orkestrom Radijske Filharmonije Hanover, Simfonijskim Orkestrom Getingen, Orkestrom Trepenhaus i ansamblom Klangforum Hajdelberg.

Kao predavač radi na Akademiji za muziku, teatar i medije u Hanoveru ( umjetničko pedagoški smjer, obrazovni projekti i koncerti), u Muzičkoj školi Hanover, okružnoj Muzičkoj školi Gifhorn i kao gostujući predavač na Univerzitetu SPU u Bijeljini, Bosna i Hercegovina. Redovni je član žirija na takmičenju „Omladina Muzicira“. Kao rezultat sopstvene potrebe i želje da publiku u većoj mjeri informiše o istoriji i manje poznatim činjenicama iz oblasti muzike osnivač je i umjetnički direktor serije koncerata „Filharmonija Oranž“.

 

Share: